Kirjat

Harrastuksen tueksi löytyy suuri määrä kirjallisuutta mutta ikävä kyllä se ei ole suomenkielistä.  Tähän yhteyteen on listattu joitakin kirjoja ja mahdolliset linkit niiden arvosteluihin.

Reef Secrets
Nilsen & Fosså

Erittäin hyvä aloittelijoiden kirja.  Siinä kerrotaan harrastuksen perusasiat ja se sisältää kuvin ja sanoin kattavan määrän tietoa koralleista, selkärangattomista ja kaloista.  Näillä tiedoilla pääsee alkuun mutta kirja ei anna juurikaan vinkkejä ja tietoa akvaariossa käytettävistä laitteistosta.  Kirja on siis sopiva hankinta kokonaisvaltaisen eliöstön hankintaa silmällä pitäen.  Kirja-arvostelu artikkeli Reef Secrets

The Modern Coral Reef Aquarium, vol 1
Nilsen & Fosså
367 sivua

Merivesiakvaarioharrastuksen raamatun ensimmäinen osa. Käsittelee koralliriutan perusteita, arvaarion perustaamista, maisemointia, erilaisia akvaariotyyppejä, elävää kiveä, valaistusta, lämpötiloja, vettä, biokemiaa, suodatusta, vesikemiaa, leviä. Eli perustiedot akvaarion perustamiselle. Ensimmäinen versio ilmestynyt 1996 ja siksi joiltakin osin alkaa olla tietoa jota ei ole päivitetty.

The Modern Coral Reef Aquarium, vol 2
Nilsen & Fosså
479 sivua

Toinen osa käsittelee perustietoa polttiaseläimistä, niiden tunnistamista ja terminologiaa, polyypit, meduusat, putkikorallit, tähtipolyypit, pehmytkorallit, merisulat, kiekkokorallit, sienikorallit, kivikorallit, yms. Kirja sille joka haluaa tietää koralleista.

The Modern Coral Reef Aquarium, vol 3
Nilsen & Fosså
448 sivua

Kolmannessa osassa on yksisoluiset organismit, sienet, erilaiset madot, merihämähäkit, erilaiset katkaravut, hummerit, erakkoravut, posliiniravut, sieniravut, koralliravut, yms. Kirjan lopussa on kuvia erilaisista harrastajien akvaarioista. Kirja sille joka haluaa seurata elävän kiven ja pohjahiekan eliöstöä.

The Modern Coral Reef Aquarium, vol 4
Nilsen & Fosså
480 sivua

Tässä neljännessä osassa käsitellään erilaisia kotiloeläimiä, merietanoita, simpukoita, kampasimpukoita, ostereita, mustekaloja, merisiiliä, meritähtiä, merililjojs, hiustähtiä, merimakkaroita, meriomenoita, vaippaeläimiä, yms.

Kirja-arvostelu artikkeli The Modern Coral Reef Aquarium, Volume IV

The Most Beautifull Aquariums of the World
Allf Jacob Nilsen & Sven A. Fosså

Tähän kirjaan on kerätty hienoja akvaarioita ympäri maailman. Löytyy komeita ja vieläkin komeampia harrastajien luomuksia.

Kirja-arvostelu artikkeli The Most Beautiful Aquariums of the World

Coral Reef Aquarium
Ronald L. Shimek
126 sivua

Lyhyesti kerrotaan merivesiakvaarioon liittyvät perusasiat. Kaikki tärkein löytyy mutta todellakin kerrottu hyvin lyhyesti. Antaa kuitenkin hyvän kuvan siitä mitä riutta-akvaariolla tarkoitetaan.

Marine Invertebrates
Ronald L. Shimek
448 sivua yli 500 lajia.

Kirja sisältää myös korallit joten muille selkärangattomille on jäänyt vähemmän tilaa.  Korallit olisivat saaneet sijaita omassa kirjassaan ja tämä kirja siältää pelkästään liikkuvia selkärangattomia.

Kirja-arvostelu artikkeli Marine Invertebrates: 500+ Essential-To-Know Aquarium Species (artikkelin loppuosassa)

Ultimate Marine Aquariums
Michael S. Paletta
192 sivua 

Mielenkiintoinen kirja erilaisista akvaarioista mutta moni pettyy huonoon kuvalaatuun - kuvat osaksi jopa ala-arvoisia.

Kirja-arvostelu artikkeli Books: Ultimate Marine Aquariums

The New Marine Aqaurium
Michael S. Paletta
114 Sivua

Kirja tarkoitettu aloittelijoille. Se on jo hiukan vanhahtava ja käsittelee esim. valaistuksen puolelta vain loisteputkivaloja.

Kirja-arvostelu artikkeli The New Marine Aquarium: Step-By-Step Setup & Stocking Guide

Reef Life
Denise Nielsen Tackett & Larry Tackett
224 sivua 

Opettaa näkemään pieniä yksityiskohtia riutalta.  Kuvien eri kohtiin on tehty numerointia ja niissä sitten on kirjoitettu tarkemmin.  Hyvät ja kauniit kuvat.  Todella hyvä kirja 

Kirja-arvostelu artikkeli "Reef Life"

Marine Fishes
Scott W Michael
448 sivua yli 500 lajia.

Käsittelee yleisimmät akvaariokalat ja kertoo kalojen sopivuuden muiden kanssa ja akvaariovaatimukset ja käyttäytmisen.  Erinnomainen hankinta. 
 

Reef Fishes
Scott W. Michael
624 sivua

Vähän yleistietoa akvaariokaloista mutta paljon hyvää yleistason tietoa..  Käsittelee 68 sukua mutta kirjasta ei löydy paljonkaan riuttaharrastajalle mielenkiintoista lukemista akvaarioon sopivista kaloista.

Basslets, Dottybacks & Hawkfishes
Scott W. Michael
296 sivua

Tämäkin kirja käsittelee vain vähän akvaariossa pidettäviä kaloja.  Myös yleistietoa on vähemmän kuin ensimmäisessä osassa.

Kirja-arvostelu artikkeli Reef Fishes Volume II: Basslets, Dottybacks and Hawkfishes

Angelfishes & Butterflyfishes
Scott W. Michael
344 sivua

Tästä kirjasta löytyy keisarikalojen sukuun kuuluvia kaloja ja tämä kirja on ehdottomasti kahta edellistä parempi.

Kirja-arvostelu artikkeli Reef Fishes: Volume III: Angelfishes and Butterflyfishes

Corals
Eric H. Borneman
464 sivua yli 700 kuvaa

Todella hyvä korallikirja.  Käsittelee laajastui erilaiset korallit. Paljon yleistekstiä riutoista sekä akvaarioista.  Laadukas kirja sisältäen hyvät kuvat.  Hyvä ostos.

Corals of the World vol 1, 2 & 3
Jen Veron
Yht. n 1400 sivua

Erittäin laajasti fotosynteettisiä kivikoralleja käsittelevä kirjasarja. Erinomaiset kuvat.  7kg huippuluokan tietoa ja eninomainen tieotolähde kivikoralleista.

 

Soft Corals and Sea Fans
Katharina Fabricius and Philip Alderslade
272 sivua yli 700 kuvaa

Tietoa pehmytkoralleista ja meriviuhkoista - 22 heimoa ja 90 suvua Punaiselta mereltä, Intian Valtamereltä sekä Indopasifiselta merialueelta. Sopii sellaisille jotka olleet harrastuksen parissa useita vuosia. Hyvä pehmytkorallikirja.

Kirja-arvostelu artikkeli

Corals 
Julian Sprung
240 sivua

Kuvia ja lyhyitä kuvauksia peruskoralleista.  Kuvakirjamainen teos.  Hyvät kuvat.

 

Algae
Julian Sprung
80 sivua

Kuvia ja lyhyitä kuvauksia levistä.  Auttaa tunnistamaan erilaiset levälajit.  Kuvakirjamainen teos.  Hyvät kuvat.

Kirja- arvostelu artikkeli

Corals, Indo-Pacific Field Guide
Harry Erhardt & Daniel Knop
305 sivua.

Tämä tunnistusopas kattaa kaikki koralliryhmät. Toimii hyvänä oppaana sekä akvaarioharrastajille että sukeltajille. Kirjassa on yli 1000 kuvaa ja siitä löytyy myös useita kiertovia kertomuksia.